Publicaties IT-collega’s kunnen het actuariaat nog veel leren

IT-collega’s kunnen het actuariaat nog veel leren

Met de implementatie van Solvency II en IFRS 17 is bij verzekeraars de aandacht voor modellen en de IT omgeving sterk toegenomen. Dit heeft binnen het actuariaat geleid tot een specialisme. Maar hoe blijf je voldoen aan de snel wijzigende eisen van toezichthouders als de huidige rapportage en risico management processen draaien op verouderde software met daaraan vastgeknoopte Excel sheets en handmatige handelingen?

Nauwe samenwerking Actuariaat en IT

‘Laat het actuariaat en IT nauwer met elkaar samenwerken. Alleen dan zul je de toekomstige uitdagingen aan kunnen. Voor pure IT’ers zijn actuariële modellen te complex. Zij lopen stuk op de inhoud. Dat geldt natuurlijk niet voor een Actuaris, die begrijpt precies wat nodig is, maar mist vaak de aansluiting bij de laatste technologische ontwikkelingen en werkwijzen. Op het snijvlak tussen die twee werelden is veel winst te behalen’, aldus Martijn Visser, manager Modelling Triple A – Risk Finance.

Al vroeg in zijn loopbaan kwam Martijn in aanraking met modelleren. Als consultant hielp hij menig actuariële afdeling met de ontwikkeling van modellen in MoSes en Prophet. ‘De meeste actuariële software is eind jaren 90 ontwikkeld. Als je ziet welke mogelijkheden het IT landschap nu biedt, lijkt dat eeuwen geleden. Werken in de cloud, open source software met kant en klare en goed geteste invoegtoepassingen, rekencapaciteit die het mogelijk maakt op polisniveau te werken, zijn daar een paar voorbeelden van. Maar ook op procesmatig gebied kan het actuariaat nog veel van de IT collega’s leren. Zo worden actuariële modellen vaker niet dan wel vanuit requirements gebouwd en getest, waardoor ze moeilijk onderhoudbaar zijn naar de toekomst en lastig te controleren. En speelt men in de IT wereld al veel langer in op software die telkens veranderd moet worden.’

Continue doorontwikkeling van techniek en actuariële modellen

‘Met ons team slaan we de brug tussen IT en het actuariaat. Helpen organisaties in de transitiefase naar een set modellen die voldoen aan de eisen van de toezichthouder, maar belangrijker nog flexibel, controleerbaar en (kosten)efficiënt zijn. Daar zijn we succesvol in. Sinds ik 3 jaar geleden samen met Frankie Gregorkiewicz deze praktijk ben begonnen zijn we gegroeid naar een team van 20 Consultants, 10 in Amsterdam en 10 in Polen.

‘De markt staat niet stil. Kostenbesparingen, snelheid en inzicht worden steeds belangrijker, portefeuilles worden samengevoegd en IFRS 17 is in 2021 verplicht. Daarnaast ontwikkelen de IT mogelijkheden zich steeds sneller. Ben jij vanuit je kennis en interesse in staat die twee werelden met elkaar te verbinden, dan komen we graag met je in contact. Eén garantie kunnen we je daarbij bieden; die van continu veranderen en leren.

Interview met Martijn Visser – principal modelling Triple A – Risk Finance door Actuaris.info

Lees meer over de rol van Principal Risk Consultant Modelling

Wil je samenwerken met Triple A?

Spreken onze thema’s jou aan en is onze cultuur precies wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar talent!

Gekoppelde diensten
Actuariële berekeningen

Triple A onderscheidt zich in actuariële expertise. Ons advies en onze uitvoering zorgen voor procesverbetering en ondersteunen strategische besluitvorming.

Bekijk
Risk & Strategy Consulting

Financiële risico’s doorgronden is complex. Wij onderbouwen uw strategie en helpen met voldoen aan wet- en regelgeving.

Bekijk
Modelling voor Actuariaat en IT

Ons Modelling Team slaat een brug tussen het actuariaat en IT. We leveren maatwerk en delen onze kennis.

Bekijk
Neem contact met mij op

© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.