Publicaties Pensioengat dreigt na scheiding

Pensioengat dreigt na scheiding

De Financiële Telegraaf  – 14 januari 2019

Voor mensen die financieel afhankelijk zijn van hun partner, dreigt door nieuwe pensioenwetgeving een inkomensgat. Als hun ex voor de pensioendatum overlijdt, valt een vangnet weg, als ze niet goed opletten.

Jaap Harmsen
Pensioen Perspectief / Triple A – Risk Finance

Pensioenconsultant Jaap Harmsen van Pensioen Perspectief / Triple A Risk – Finance waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van de ingreep die minister Koolmees (Sociale Zaken) wil doen bij de verdeling van het pensioen als mensen gaan scheiden. De minder bedeelde partner krijgt nu bij een standaardverdeling ook partnerpensioen als zijn of haar ex voor het pensioen overlijdt. Daarmee kan het wegvallen van de alimentatie – gedeeltelijk – ondervangen worden.

Maar dat gaat veranderen, legt Harmsen uit. Hij gaat uit van de veel voorkomende situatie waarin de vrouw financieel afhankelijk is van de man. „Als je nu gaat scheiden, krijgt de vrouw standaard de helft van het ouderdomspensioen van haar ex en het hele partnerpensioen.” Die methode heet de verevening. Harmsen: „Maar in de nieuwe wet gaat dat veranderen.”

De pensioenexpert doelt op het wetsvoorstel ’pensioenverdeling bij scheiding 2021’ van Koolmees. „In dat plan is de standaard dat de vrouw de helft van het ouderdomspensioen en het partnerpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk krijgt. Maar die waarde wordt direct omgezet in een ouderdomspensioen, dat heet conversie.” Het voordeel hiervan is dat de pensioenen gescheiden worden en de exen dus ook op pensioengebied helemaal van elkaar af zijn.

Maar er is ook een nadeel. Door deze omzetting krijgt de vrouw pas na de pensioendatum haar deel van het pensioen dat door de man is opgebouwd. Tot die tijd wordt ze, maximaal twaalf jaar, onderhouden met alimentatie. Maar als de ex-man overlijdt valt dat weg. Harmsen: „In de huidige situatie krijg je dan het hele partnerpensioen. Maar in de nieuwe situatie heb je dat niet meer.”

Pensioenadvocaat Theo Gommer van Gommer & Partners herkent het probleem dat Harmsen schetst. Hij legt uit hoe je problemen kan voorkomen als het voorstel ook daadwerkelijk wet is geworden. „Mensen hebben twee opties. Ten eerste kun je er straks nog altijd voor kiezen om alleen je ouderdomspensioen te converteren en het partnerpensioen niet. En, ten tweede, als je dan nog tekort komt, sluit je gewoon een andere risicoverzekering af om dat af te dekken. Met een lijfrente of een ander product.”

Harmsen ziet ook oplossingen: „Als je wel belang hebt bij partnerpensioen, kun je ervoor kiezen om het volgens de huidige methode te doen.” Maar hij vreest dat mensen dat over het hoofd zien en voor de standaard gaan. „Er speelt al zo veel als je gaat scheiden.”

Sociale Zaken gaat in het wetsvoorstel ook op dit probleem in, maar stelt dat het niet zo groot is. Want het partnerpensioen is, zo stelt het ministerie, toch maar in een beperkt aantal situaties hoog genoeg om de inkomensval op te vangen. Dat vindt Harmsen geen argument om het helemaal te laten vallen. „Als je inkomen wegvalt, sta je met je rug tegen de muur. Dan zijn alle beetjes welkom.”

Voor mensen die financieel afhankelijk zijn van hun partner, dreigt door nieuwe pensioenwetgeving een inkomensgat. Als hun ex voor de pensioendatum overlijdt, valt een vangnet weg, als ze niet goed opletten.

Publicatie in De Financiële Telegraaf van 14 januari 2019

Publicatie in De Financiële Telegraaf van 14 januari 2019

 

 

Wil je samenwerken met Triple A?

Spreken onze thema’s jou aan en is onze cultuur precies wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar talent!

Gerelateerde vacatures
Gekoppelde diensten
Benefits Consulting

Werkgevers die toptalent willen aantrekken, moeten zich onderscheiden. Nu en in de toekomst. Onze Benefits Consultants weten precies hoe.

Bekijk
Neem contact met mij op

© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.