Publicaties Mogelijk grote stijging pensioenpremie jongeren door pensioenakkoord

Mogelijk grote stijging pensioenpremie jongeren door pensioenakkoord

Jongere werknemers moeten de winnaars worden van het nieuwe pensioenakkoord. Maar dat kan nog weleens tegenvallen. Het is zeker niet uitgesloten dat de premies voor hen flink gaan stijgen.

In de beeldvorming zijn het de jongeren die het meest profiteren van de introductie van het nieuwe pensioenstelsel. Nu gaat een deel van hun premie nog naar de pensioenopbouw van oudere werknemers. Dat is straks voorbij. Dat betekent dat er minder premie hoeven te betalen om hetzelfde pensioen.

Maar niets is minder waar, zeggen experts. De premie van jongeren gaat in veel gevallen juist flink stijgen. ,,Voor werknemers die bij een bedrijfstakpensioenfonds zitten verandert er niet veel’’, zegt Jaap Harmsen, directeur bij pensioenadviesbureau Pensioen Perspectief/Triple A – Risk Finance. ,,Zij betalen nu al een vast percentage van hun loon aan pensioenpremie en dat blijft zo.’’ Wel bouwen ze met die gelijke premie meer pensioen op.

Maar voor de 20 procent van de werknemers die niet sparen bij een bedrijfstakpensioenfonds, zijn de consequenties groot. ,,Bij die verzekerde regelingen zijn de premies afhankelijk van de leeftijd’’, zegt Bert Baggen, expert bij accountants- en adviesorganisatie EY. ,,Werkgevers betalen voor jongeren een veel lagere premie dan ouderen.’’ Onder het nieuwe akkoord zullen zij straks ook een vast percentage van hun loon aan premie afdragen.

En dat gaat om serieuze bedragen. Nu is de premie bij een verzekerde regeling tussen de 4 procent en de 30 procent  voor oudere werknemers. ,,Dat zal straks naar alle waarschijnlijkheid tussen de 15 en 20 procent voor iedereen komen te liggen’’, verwacht Baggen. Dat betekent dat ouderen minder premie gaan betalen en jongere werknemers juist meer.

Voor werkgevers die niet bij een bedrijfstakpensioenfonds zijn aangesloten kan de rekening flink oplopen waarschuwen de experts. Vooral wie veel jongere werknemers in dienst heeft kan straks flink meer kwijt zijn aan premie.

Daarmee is de kous nog niet af. Werknemers vanaf 45 jaar bouwen in het nieuwe stelsel minder pensioen op. Dat scheelt in totaal zo’n 60 miljard euro is eerder berekend. En daarvoor willen de oudere werknemers gecompenseerd worden.

Hoe die compensatie er uit moet gaan zien is nog een discussiepunt voor een nieuw op te richten stuurgroep. Die moet de afspraken van het pensioenakkoord uitwerken. De vraag is of de werknemer of de werkgever moet opdraaien. ,,Die rekening kan heel goed bij de werkgever terechtkomen’’, denkt Baggen. En voor een kleine werkgever met veel ouder personeel kan dat een groot probleem zijn, vreest hij.

Harmsen ziet dat werkgevers nu al maatregelen nemen om de kosten in de hand te houden. ,,Je ziet dat ze de pensioenregeling voor nieuwe werknemers versoberen. Ze bieden jongeren bijvoorbeeld een vaste premie van acht procent in plaats van de 20 procent die gebruikelijk is. Dat scheelt flink in de kosten, maar betekent wel een veel lager pensioen voor nieuwe werknemers.’’

 

Dit interview met Jaap Harmsen van Pensioen Perspectief/Triple A – Risk Finance is artikel is geschreven door Peet Vogels en is eerder geplaatst in het Algemeen Dagblad van 2 augustus
Wil je samenwerken met Triple A?

Spreken onze thema’s jou aan en is onze cultuur precies wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar talent!

Gerelateerde vacatures
Gekoppelde diensten
Benefits Consulting

Werkgevers die toptalent willen aantrekken, moeten zich onderscheiden. Nu en in de toekomst. Onze Benefits Consultants weten precies hoe.

Bekijk
Neem contact met mij op

© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.