Publicaties Let op lage rente bij pensioenkeus: Beleggingspensioen kan meer opleveren!

Let op lage rente bij pensioenkeus: Beleggingspensioen kan meer opleveren!

Door de extreem lage rente moeten werknemers extra opletten bij de keuzes die zij rond hun pensioen maken.

Werkenden met een zogenoemde beschikbare premieregeling staan dan voor de keus of zij een garantiepensioen met een vaste maandelijkse uitkering willen of een beleggingspensioen met een variabele uitkering. ‘Bij de huidige lage rente kun je beter kiezen voor een beleggingspensioen. In de meeste gevallen levert dat meer op’, zegt pensioenconsulent Jaap Harmsen van Triple A – Pensioen Perspectief. ‘Op dit moment zien we dat een variabele pensioenuitkering grofweg 35% hoger ligt dan een vaste. Maar slechts 5% kiest voor variabel.

Alleen als de aandelenbeurzen langdurig dalen, valt een beleggingspensioen lager uit dan een garantiepensioen. ‘Maar die kans is beperkt’, verwacht Harmsen. Circa 20% van de werkenden heeft een beschikbare premieregeling.

Als het pensioenakkoord stand houdt, krijgen werknemers straks ook de mogelijkheid om maximaal 10% van hun pensioenkapitaal op te nemen bij hun pensionering. ‘Ik verwacht dat iedereen dat gaat doen. Door de lage rente heb je er namelijk de eerste 25 jaar na je pensioendatum voordeel van,’ legt de pensioenconsulent uit. Het was de bedoeling dat de 10% van het pensioenkapitaal alleen mocht worden opgenomen voor het aflossen van de hypotheek. Harmsen: ‘Maar dat is vrijgelaten. Je mag er dus ook van op een lange vakantie gaan.’

 

Dit artikel verscheen eerder in de Telegraaf van 16 november 2019

 

Wil je samenwerken met Triple A?

Spreken onze thema’s jou aan en is onze cultuur precies wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar talent!

Gerelateerde vacatures
Gekoppelde diensten
Benefits Consulting

Werkgevers die toptalent willen aantrekken, moeten zich onderscheiden. Nu en in de toekomst. Onze Benefits Consultants weten precies hoe.

Bekijk
Neem contact met mij op

© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.