Evenementen Focuscongres 2019 Pensioen Pro

Focuscongres 2019 Pensioen Pro

Let op: dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
Download slides en/of verslag

“(Be)sturen in het oog van de storm”. Pensioenfondsen krijgen begin 2019 te maken met een ‘perfect storm’ van veranderingen: het einde van de (beleggings)cyclus, het einde van monetaire verruiming, de Brexit, een wereldwijde handelsoorlog, en – dichter bij huis – een verregaande consolidatieslag. Hoe houd je als bestuur de regie?

Pensioenfonds bevindt zich in het oog van de storm

Programma
Workshop
11:30-12:15 Workshop ‘Winter is coming’. Hoe maakt u uw portefeuille winterklaar?
Het is bijna lente, maar volgens veel analisten zijn de vooruitzichten bepaald guur. Een enkeling haalt ‘Game of Thrones’ aan: ‘Winter is coming’. Hoe maken besturen hun pensioenfonds het best winterklaar?
          Spreker: Koye Somefun, Head of QUANT Research Team, BNP Paribas Asset Management
.
12:00-13:00 Registratie en lunch
.
Plenaire sessie
13:00 Opening door Mariska van der Westen, uitgever Pensioen Pro
.
13:05-13:30 Presentatie Sturen in een stuurloze wereld
Bestuurders doen er alles aan om te allen tijde ‘in control’ te zijn. Maar hoe doe je dat in een wereld die ‘out of control’ lijkt? Een blik op de dilemma’s en mogelijke oplossingen, vanuit bestuurdersperspectief.
        Spreker: Hedwig Peters, extern bestuurder en voorzitter van de Kring van Pensioenspecialisten
.
13:30-13:55 Presentatie Zeilen bij windkracht tien
Handelsoorlog, Brexit, klimaatverandering, het naderende einde van de cyclus – veel beleggers voorzien stormachtig weer op de markten. Wat is de waan van de dag en welke trends zijn structureel? Hoe kan een pensioenfonds beleid maken om op korte én lange termijn in control te zijn?
          Spreker: Hans Fortuyn, Delegated CIO, BMO Global Asset Management
.
13:55-14:30 Presentatie Sturen bij storm: lessen uit de praktijk 
De toenemende aandacht voor duurzaam beleggen vanuit onder meer de maatschappij, de toezichthouder, de politiek en NGO’s draagt bij aan het onrustige vaarwater waarin we verkeren. Edith Siermann geeft inzicht in de concrete mogelijkheden die er zijn om duurzaam beleggen in de praktijk te brengen binnen vastrentende waarden portefeuilles en richting te geven aan een nieuwe koers.
          Spreker: Edith Siermann, Head of Fixed Income Solutions & Responsible Investing, NN Investment Partners
.
Break-out sessies
14:30-15:30    In verschillende stromen wordt ingegaan op specifieke aspecten:

Stroom A: Het reële gevaar
Nu centrale banken geleidelijk aan de beleidsrente gaan ophogen, keert het inflatiespook mogelijk onverwacht terug. Fondsen doen er goed aan dit risico tijdig te managen.Met een spreker van Aon Hewitt en:

  • The Dutch Mortgage Model: Beleggers in Hypotheken
    Pensioenfondsen beleggen voor tientallen miljarden in Nederlandse hypotheken. Hoe zit het eigenlijk met liquiditeit?

Spreker: Jeroen van Hessen, medeoprichter van DMFCO en Munt Hypotheken.

Stroom B: Grip op risico
Goed bestuur ‘in het oog van de storm’ vereist bovenal een gedegen risico-analyse en risicobeheer dat tegen een stootje kan.  Wat zijn de laatste inzichten op dit gebied? En hoe zit dat met valutarisico’s – een belangrijk issue gezien de spanningen in de wereldhandel?

Met o.a.: Christoph Schon, Executive Director Applied Research voor EMEA, Axioma:
Met voortdurend wisselende politieke onzekerheden zijn correlaties tussen beleggingscategorieën net zo belangrijk voor risicobeheer als volatiliteit. We bekijken het samenspel van geopolitieke risico’s en inflatiezorgen, en wat elk van deze aspecten betekent voor FX-allocatie en afdekkingsstrategieën.

Stroom C: Klimaat op hol
Hoe kunnen ook kleinere en middelgrote fondsen klimaatrisico’s meenemen in hun portefeuille?Met als sprekers: Helma Verkouw, Director Client Relations Northern Europe, Russell Investments en Hanneke Veringa, Country Manager the Netherlands, AXA Investment Managers

15:30-15:50 Pauze: Koffie, thee en networking
.
15:50-16:20 Presentatie Staan we aan de vooravond van een normale economische winter of een perfect storm? 
De economie is dankzij irrationeel gedrag van mensen nog moeilijker te voorspellen dan het weer. Hoe komt dat? Hoe kun je met deze onzekerheid omgaan? En wat betekent dat voor je beleggingsbeleid?
          Sprekers: Pim van Diepen, Director Business Development, Cardano en Stefan Lundbergh, Directeur, Cardano Insights
.
16:20-16:50 Presentatie Oog op de toekomst
De huidige macro-economische en geopolitieke situatie wordt gekenmerkt door onzekerheid en financiële markten naderen het einde van de hoogconjunctuur. Ook dichter bij huis – denk aan het pensioenakkoord en de snel veranderende arbeidsmarkt – valt niet te voorzien waar we staan over 1, 2 of tien jaar. Toch moeten pensioenfondsbestuurders een heldere koers plannen voor hun toekomst en die van hun deelnemers. Welke opties heeft men en hoe maakt men hierin de juiste keuzes?
          Spreker: Jacqueline Lommen, Senior pensioenstrateeg Noord-Europa, State Street Global Advisors
.
16:50-17:15 Panel Hoe houdt het bestuur de regie?
Pensioenfondsen zijn, meer nog dan bij de laatste financiële crisis, uitermate kwetsbaar voor marktdalingen. Maar ook van andere kanten neemt de druk op fondsen toe: denk aan het tanende maatschappelijke draagvlak en toenemende regel- en toezichtdruk. Hoe houdt een bestuur de regie over de toekomst van het fonds?

  • Panelleden: Jim Schuyt, werkgeversvoorzitter, Pensioenfonds Woningcorporaties; Karin Merkus, bestuurslid en voorzitter beleggingscommissie, PMT; Margreet Teunissen, bestuursvoorzitter, niet uitvoerend bestuurslid, De Nationale APF; Otto Hulst, bestuurslid, Pensioenfonds KAS BANKModerator: André de Vos, hoofdredacteur print en events, Pensioen Pro
17:15 – 18:00 Muzikale borrel met de Jazz Centrale
Aanmelden
Evenement informatie
Spreker: Ronald Hamaker
Wanneer 14 maart 2019 10:30 - 18:00
Waar
Emmastraat 2, Hilversum, 1211 NG
Bekijk op kaart
Voor wie Pensioenfondsen
Door wie Pensioen Pro
Kosten Gratis
Aanmelden Zie hieronder

Aanmelden voor dit congres kan via de site van organisator Pensioen Pro

Aanmelden

© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.